Meditatia Transcedentala (tehnica MT) – aplicarea practica a celei mai stravechi traditii a cunoasterii pentru accelerarea evolutiei umane

dezvoltarea constiintei, meditatia transcendentala, MT, MT-Sidhi, educatie prin meditatie, sanatate, yoga, arhitectura vastu, medicina ayurvedica, agricultura ecologica

Tehnica MT de la inceputuri pana la cercetare stiintifica


Exista diverse tehinici reunite sub denumirea de „meditatie”.

Tehnica Meditatiei Transcendentale (MT) este un process de purificare sistematica a sistemului nervos. Acest fel de meditatie a fost pentru secole indepartata de la forma sa curata si eficienta.

Maharishi Mahesh Yogi a revigorat aceasta tehnica folosind nepretuita cunoastere transmisa prin dascalul sau – numit cu afectiune Guru Dev.


De ce a fost Meditatia Transcendentala deschisa publicului larg?Meditatie impreuna

Maharishi a impartasit tehnica MT inclusiv publicului larg incepand cu anul 1956, in conditiile unei stari crescute de haos in lume, tensiuni in indivizi, in societate, in relatiile internationale.

S-a simtit atunci nevoia urgenta pentru o tehnica simpla si utilizabila de oricine pentru restabilirea armoniei si pacii interioare la nivelul fiecarui individ, aceasta fiind singura sursa reala din care ia nastere intelepciunea si bucuria.

Programul MT a fost conceput sa ridice atat fruntea, cat si inima omului la nivelul la care sa poata cunoaste si aprecia calitatea reala a naturii sale.

Tot ceea ce noi astazi numim “cunoastere”, tot procesul de acumulare continua, satisface fara succes aceasta nevoie umana.


De ce a fost programul MT privit cu entuziasm de cercetatori?

Geniul lui Maharishi a constat in formularea teoretica a programului MT in termenii clari si precisi in care oamenii de stiinta au fost pregatiti sa o inteleaga.

Maharishi a salvat astfel o parte a traditiei cunoasterii umane ce a stat ascunsa si sortita uitarii.

Tehnica MT, predata in mod uniform miilor de subiecti sub forma unei practici simple, neopturata de conditionari de natura religioasa sau de convingeri metafizice si promitatoare din perspectiva beneficiilor, a deschis oportunitati ideale pentru cercetare stiintifica.

studii-stiintifice

Maharishi insusi a incurajat si a invitat oameni de stiinta pentru cercetarea efectelor programului MT inca in fazele incipiente ale predarii tehnicii catre publicul larg, considerand oportuna si necesara validarea obiectiva a tehnicii pentru a fi acceptata de o lume moderna, mult prea orientata spre nevoia demonstratiilor de natura tehnica.

Primul care a studiat efectele fiziologice ale tehnicii MT a fost Robert Keith Wallace in 1968, student la Departamentul de Fiziologie al Universitatii din California, Los Angeles.

In teza sa de doctorat intitulata “Efectele fiziologice ale Meditatiei Transcendentale: o propunere pentru cea de-a patra stare majora de constiinta” (1970) au fost identificate primele efecte evidente ale practicarii tehnicii MT asupra metabolismului, schimbari in compozitia sangelui, cresterea rezistentei pielii si modificari importante in activitatea electrica a creierului prin inregistrari EEG

coerenta-unde-cerebrale

Astfel de rezultate, publicate in reviste medicale de renume, au atras atentia oamenilor de stiinta de pretutindeni si au creat premisele pentru sute de studii ulterioare.

De remarcat este pe de o parte efectul celor 20 de minute de practica a tehnicii MT si pe de alta parte, efectul cumulat al aplicarii programului MT in termeni fiziologici, psihologici si sociologici.

Starea fiziologica indusa in cele 20 de minute de practica MT este caracterizata printr-o scadere considerabila a activitatii metabolice si a anxietatii, indicand o stare constienta de odihna fizica deosebita, in comparatie cu o stare inconstienta specifica somnului.

Aceasta combinatie extraordinara de odihna profunda si constienta in acelasi timp din momentele practicarii MT se reflecta prin cresterea coerentei undelor cerebrale.

Starea din timpul practicarii MT este una de extrema liniste si coerenta la nivelul sistemului nervos, subiectul fiind pe deplin constient.

Continuarea practicarii MT in mod sistematic aduce beneficii individului prin eficientizarea metabolismului, cresterea rezistentei la boli, cresterea performantelor fizice, potentarea personalitatii si a creativitatii.  Are prin urmare o insemnatate imensa pentru individ si, prin individ in societate,  in sanatate, educatie, bunastare si eliberarea de suferinta in general.

Tehnica MT a ajutat inclusiv la reabilitarea cu succes a delincventilor si a dependentilor de stupefiante.

nivel-fundamental_mtAceasta tehnologie este capabila sa intretina toate efectele mentionate deoarece actioneaza printr-un proces rapid si natural de stimulare a  nivelului fundamental al mintii si corpului

Prin animarea creativitatii si inteligentei la acest nivel fundamental efectul este suficient de puternic pentru a sustine dezvoltarea capacitatilor umane spre o mai buna functionare mentala, fiziologica si emotionala.

Maharishi a denumit aceasta ramura de cunoastere ce se concretizeaza in jurul evolutiei constiintei ca  element fundamental, Stiinta Inteligentei Creatoare, deschizand perspective stiintei sa o transpuna in limbajul fizicii .

Prin identificarea obiectiva a celei de-a patra stari de constiinta, Constiinta Transcendentala, Maharishi ramane in istorie drept omul care a schimbat totalmente scopul si directia cercetarilor stiintifice.

Expunerea in limba romana a beneficiilor MT  si a studiilor documentate este disponibila pe Site-ul Oficial România Meditația Transcedentală  accesand: 
http://ro.tm.org/cercetari-stiintifice

sursa : introducere de Lawrence H. Domash, Ph.D. la lucrarea „Scientific research on the Transcendental Meditation Program” – collected papers, vol. I, pag. 13-31


Ce se intampla in timpul Meditatiei Transcendentale (MT) ? -> AFLA  AICI

Poti sa inveti MT in Romania -> Contact Centru MT National


Daca ti-a placut sau ai considerat utila informatia, ofera un like sau share🙂

Apreciem parerea Dumneavoastra !

ACTIVITATI NATIONALE -link-uri utile:

CONFERINTA INTRODUCTIVA IN TEHNICA MT la Centrele MT din Romania

YAGYA PENTRU ROMANIA: Invincibilitate, siguranta, pace, sanatate si afluenta pentru Romania si fiecare natiune

ACTIVITATI INTERNATIONALE ––- link-uri utile:

MUM – STUDIAZA LA UNIVERSITATE IN SUA

1000 North Fourth St. Fairfield, Iowa 52557

MERU – CURSURI INTERNATIONALE LA Maharishi European Research University

Station 24, 6063 NP Vlodrop, Olanda

Lista Centre de Meditatie Internationale:

Lista Centre Nationale de Meditatie in Romania:

Contactați-ne:

Dir. Național MT Romania ____Dl. Nicolae Stoian____ __Tel: +40 729 684 398__ ___Web oficial: ro.tm.org ___

Politica de Copywrite:

Întregul conținut este Copyright AMTR - Asociatia de Meditatie Transcendentala din Romania fondata de Maharishi Mahesh Yogi®. Programul Maharishi de Meditatie Transcendentala este unic in lume si este predat doar prin asociatii sau institutii de invatamant infiintate sub egida Centrului International creat de Maharishi Mahesh Yogi. Asociatia de Meditatie Transcendentala din Romania (AMTR) este singura din Romania care se numara printre acestea.