Meditatia Transcedentala (tehnica MT) – aplicarea practica a celei mai stravechi traditii a cunoasterii pentru accelerarea evolutiei umane

dezvoltarea constiintei, meditatia transcendentala, MT, MT-Sidhi, educatie prin meditatie, sanatate, yoga, arhitectura vastu, medicina ayurvedica, agricultura ecologica

Realizarea Sinelui


Maharishi Mahesh YogiPrelegere despre Realizarea Sinelui (1960):

„Realizarea Sinelui…doua cuvinte: Realizarea Sinelui! De fapt, pare ca nu se potrivesc…afirmatia pare sa fie contradictorie. Sinele…este deja realizat…mai mult decat realizat, este propria noastra Fiire! Atunci, intelegerea propriei noastre naturi…ce inseamna? (Maharishi razand)

Pare a fi absurd, doar absurd: Realizarea Sinelui, intelegerea Sinelui…

Acum, daca Sinele este de inteles, cine o va face?  Sinele poate intelege totul, dar cum poate fi inteles Sinele de altcineva? Sinele este acel ceva pe baza caruia orice altceva este inteles.

Tot ce exista dincolo de soare este vazut datorita soarelui! Ce alta lumina se presupune ca ar fi necesara ca sa vada lumina soarelui? Soarele este auto-iluminant. Datorita luminii soarelui este vazut totul. Daca ne-am astepta la o alta forma de lumina ca sa vedem soarele…ar fi o absurditate.

A ne pregati pentru realizarea Sinelui pare a fi o absurditate! Sinele este deja propria noastra natura, suntem deja Aceasta…cum intelegem propriul nostru Sine? Realizam orice altceva…cum poate fi realizat acel ceva responsabil pentru realizarea a orice altceva? Conceptul in sine este un miraj, pare a fi o absurditate.

Este starea naturala a Fiirii, este starea naturala a vietii…este starea naturala a vietii noastre!

Atunci, cum poate sa apara intrebarea de a intelege aceasta stare si cine o va realiza?

Cand ochelarii stau pe ochi vederea se desfasoara prin ochelari. Prin ochelari incepem sa cautam […] Daca nu avem ochelarii atunci nu putem vedea si nu putem cauta. Prin urmare, punctul in care ne pierdem ochelarii este momentul in care incepe cautarea ochelarilor! […]
Deoarece insusi faptul ca totul este vazut stabileste implicit ca avem ochelari pe ochi! Datorita ochelarilor totul este vazut! Prin urmare, cand totul este vazut, cautarea ochelarilor nu isi are rostul.

In mod similar, Sinele este prezent si faptul ca alte aspecte sunt realizate…alte lucruri sunt experimentate…stabileste in fapt prezenta Sinelui. Actualmente, discernamantul Sinelui pare ca este ceea ce s-a pierdut – si simtirea Sinelui este pierduta in realizarea intelegerii altor aspecte. Aceasta este toata situatia! […]

Sinele este acolo in toata esenta sa, in toata splendoarea sa, in toata natura sa fundamentala. Sinele este acolo…este acolo pentru ca orice altceva este vazut…orice altceva este realizat. Daca nu ar fi, nimic nu ar fi. Doar discernamantul existentei sale a fost pierdut.

De aceea apare acum intrebarea de a Realiza Sinele. Incepem sa cautam ochelarii cand simtirea ochelarilor pe ochi a fost pierduta, desi cautarea lor este de realizat tot cu ajutorul ochelarilor pe ochi. Totusi, cautarea incepe. Insa cautarea presupune doar regasirea simtirii Sinelui pentru ca este deja acolo […]

Incetam sa vedem alte lucruri si aducem vederea catre sursa, iar atunci ochelarii vor fi vazuti. Aducem vederea catre sursa vederii, de unde vazul se formeaza si atunci gasim ochelarii.

Incetam sa mai experimentam inafara si atunci natura Sinelui va fi experimentata. Aceasta este toata situatia. Atata timp cat suntem in faza de a experimenta oriunde inafara, natura esentiala a Sinelui este uitata. Doar natura sa este uitata pentru ca mintea are capacitatea de a experimenta un singur lucru odata. Aceasta este capacitatea umana de a experimenta. Un singur lucru odata, iar daca un lucru este experimentat inafara atunci sursa experientei este pierduta. […]  

Intregul camp al experientelor dinafara este campul Creatiei. Acest camp subtil al Creatiei este ego, intelect, minte, simturi, corp, lume…iesind inafara ajungem la Creatia in forma sa bruta. Prin urmare, este necesar sa ne oprim din a experimenta formele grosiere si sa ne retragem. Sa ne retragem inspre minte, intelect, ego si mai mult…transcendem ego-ul…ajungem la Sinele adevarat… […]

Starea de Realizare a Sinelui este starea de retragere completa dinspre lumea dinafara…retragere completa dinspre lumea dinauntru…retragere inspre campul Absolut, starea pura a Fiirii. Sinele este realizat cu toate ca, in realitate, Realizarea Sinelui este o vaga expresie…Insa atunci cand nu experimentam nimic dinafara noastra, ne odihnim de fapt in propriul nostru Sine. Cand nu iesim din casa, atunci suntem in interiorul casei. Cand nu exista nimic de experimentat, atunci ramane Sinele.

Starea Fiirii este deja acolo! Nimeni altcineva nu o poate realiza. In asa masura incat mintea nu o poate realiza. Este dincolo de a cunoaste. Odata ce mintea atinge aceasta stare inceteaza sa mai fie o minte individualizata. Nimic altceva nu o poate realiza. Sinele se dezvaluie Sinelui. Este o stare a propriei Fiiri. Este dincolo de a realiza – nimic altceva nu o poate realiza pentru ca orice altceva ce exista este relativ, creat, manifestat. Sinele este de natura nemanifestata. Nimic altceva nu il poate realiza. Este de unul singur. Se dezvaluie lui insusi.

Si ce inseamna „Realizare”? Nu inseamna nimic! Implica doar oprirea functionarii mintii – si aceasta este starea Sinelui. Cand experientele dinafara sunt absente atunci se manifesta natura Sinelui. […] Numai retragerea din experientele exterioare defineste starea Fiirii, deja prezenta.

Numai mintea care experimenteaza incepe sa fie inafara acelei stari nemanifestate atunci cand se aliniaza cu lucrurile dinafara. Incepe sa experimenteze asta, si asta, si asta…si atunci, cand esti inafara casei, e clar ca nu esti in casa – aceasta este totul! Experimentand lucruri ici si colo te indeparteaza de starea absoluta a Fiirii.

In mod aparent, existenta relativa pare a fi inafara acestei stari. Nu este insa real! Nimic nu poate fi inafara acestei stari! Pentru ca aceasta stare este omniprezenta! Este realitatea a tot ce exista.

Chiar si atunci cand floarea este experimentata drept floare ea nu este altceva decat o manifestare dinspre sursa nemanifestata ce se raspandeste.

Prin urmare, chiar si atunci cand avem experienta unei flori nu ne aflam inafara intelegerii starii de Fiire. Doar experimentam starea Fiirii intr-o maniera diferita, intr-o forma a sa manifestata.

Cand vedem o bucata de gheata nu ne aflam inafara domeniului apei. Este doar o manifestare diferita a apei. NU suntem inafara notiunii de apa.

Chiar si atunci cand avem experiente inafara lumii obiective, chiar si atunci cand experimentam modelul mintii, modelul intelectului si avem experienta ego-ului – chiar si atunci nu ne aflam inafara domeniului Sinelui pentru ca Sinele permeaza ego-ul, permeaza intelectul, permeaza mintea, permeaza simturile, permeaza corpul, permeaza intreaga obiectivitate. Toate acestea nu sunt nimic altceva decat diverse manifestari ale acestui camp.
Prin urmare, Sinele se experimenteaza pe el insusi in grade diferite de manifestare. Nimic nu se afla inafara domeniului Sinelui. Sinele nu se pierde niciodata! Toate starile, toate experientele, toata obiectivitatea, toata subiectivitatea, nu este nimic altceva decat Sinele! […]

Toate experientele din lume sunt experientele Sinelui. Doar ca reprezinta faze diferite ale Sinelui. Experimentam gheata, vapori, nori, picaturi, ocean – toate nu sunt altceva decat apa in diferite grade de manifestare. Apa este experimentata, apa se comporta, apa este perceputa, doar ca in diferite forme, sub diferite denumiri, cu diferite calitati.

Experienta Sinelui, a fericirii transcendentale, binecuvantarea constiintei absolute…este traita…”se comporta” in diferite faze de manifestare. Fondul de fericire deplina este prezent inclusiv cand suntem in lumea exterioara…insa pe domeniul de beatitudine nemanifestata. Acesta nu este experimentat in mod direct in lumea exterioara. Bucuria manifestata se experimenteaza cand vedem floarea…timp in care nu experimentam beatitudinea nemanifestata.

Cand pierdem din vedere insa fericirea deplina in forma nemanifestata atunci avem sentimentul ca si cum simtul Sinelui este pierdut. Cand gresim in aprecierea calitatii de apa concluzionam ca „apa lipseste”.[…]

Aspectul nemanifestat al Sinelui este Beatitudine. In mod curent in viata, nu experimentam Beatitudinea, pare ca pierdem fericirea,  nenorocirea pare sa fie experienta ce caracterireaza, durerile par sa fie experienta, confuzia pare sa fie experienta – claritatea, unitatea, armonia par sa fie pierdute din vedere – ajungem sa spunem: Sinele este pierdut! Este momentul in care incepe cautarea Sinelui, apare necesitatea Realizarii Sinelui. Si cand apare necesitatea, atunci incepe sa fie cautata calea: care drum….cum sa intelegem Sinele? Dar toate acestea sunt nimic altceva decat ignoranta.

Sinele este acolo…toate comportamentele, toate actiunile, toate experientele, totul si fiecare lucru nu este altceva decat un spectacol al Sinelui. Este al Sinelui, este pentru Sine, este de la Sine – in natura sa esentiala Sinele este mereu prezent in Unitate, Transcendent, lipsit de multiplicitate, dincolo de taramul relativului. Este viata din activitate, este viata din tacere.

Tacerea este un aspect al sau, activitatea este alt aspect al sau. Este prezent in mod egal atat in activitate cat si in liniste. Este dincolo de activitate si dincolo de liniste – pentru ca activitatea si linistea sunt ambele un camp al relativitatii. Sinele este realitatea transcendentala. Intreaga lume este nimic altceva decat un joc al Sinelui. Jucatorul este Sinele, jocul este Sinele, spectatorul este Sinele. Cel care apare ca si joc, jucator, spectator…totul. […]

Precum activitatea este un aspect, la fel inactivitatea este un alt aspect  – este necesar sa iesi din campul activitatii si sa nu fi cuprins intru totul de campul inactivitatii…si aceasta este starea Sinelui. Aceasta este Realizarea Sinelui…aceasta este Auto-Realizarea. […]

Maharishi Mahesh Yogi


Text: Reproducere in limba romana de Aida Timar
Imagine: Rodha F. Orme-Johnson, A Unified Field Theory of Literature, pag. 342, Maharishi International University, Fairfield, Iowa, USA, 1987

Ce se intampla in timpul Meditatiei Transcendentale (MT) ? -> AFLA  AICI

Poti sa inveti MT in Romania -> Contact Centru MT National

Daca ti-a placut sau ai considerat utila informatia, ofera un like sau share 🙂

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 16, 2017 de în Despre MT, Progresul MT in lume şi etichetată , , , , , , .

ACTIVITATI NATIONALE -link-uri utile:

CONFERINTA INTRODUCTIVA IN TEHNICA MT la Centrele MT din Romania

YAGYA PENTRU ROMANIA: Invincibilitate, siguranta, pace, sanatate si afluenta pentru Romania si fiecare natiune

ACTIVITATI INTERNATIONALE ––- link-uri utile:

MUM – STUDIAZA LA UNIVERSITATE IN SUA

1000 North Fourth St. Fairfield, Iowa 52557

MERU – CURSURI INTERNATIONALE LA Maharishi European Research University

Station 24, 6063 NP Vlodrop, Olanda

Lista Centre de Meditatie Internationale:

Lista Centre Nationale de Meditatie in Romania:

Contactați-ne:

Dir. Național MT Romania ____Dl. Nicolae Stoian____ __Tel: +40 729 684 398__ ___Web oficial: ro.tm.org ___

Politica de Copywrite:

Întregul conținut este Copyright AMTR - Asociatia de Meditatie Transcendentala din Romania fondata de Maharishi Mahesh Yogi®. Programul Maharishi de Meditatie Transcendentala este unic in lume si este predat doar prin asociatii sau institutii de invatamant infiintate sub egida Centrului International creat de Maharishi Mahesh Yogi. Asociatia de Meditatie Transcendentala din Romania (AMTR) este singura din Romania care se numara printre acestea.
%d blogeri au apreciat: